donderdag 11 juni 2015

ETHER SNUIVEN

SATURDAY, JUNE 13, 2015:


ETHER SNUIVEN is an event organised by VROOOM's Lukas Simonis. Since much of the subject matter at this event will be presented in Dutch, so is this transcript:

ETHER SNUIVEN is de etherische performance/installatie/radiowaves live show van WORM in innige samenwerking met Klangendum (*).
Een selectie van 3 groepen artiesten/kunstenaars die het gebruik van de 'ether' als canvas gemeen hebben, worden door Ether Snuiven / Klangendum uitgenodigd om rond het thema een presentatie te doen; dat kan zijn op radiofonische wijze; het maken van experimentele geluidsstukken voor 'toegepast' gebruik, maar het kunnen ook kunstwerken of installaties zijn die van de ether gebruik maken om een unieke, tijdgebonden performance te maken. Het programma van deze 2e aflevering bestaat uit het Poolse 'brain beam' project van MUOZIK, het Belgische duo BLAASTAAL en de Nederlandsche radiofonist MARTIJN COMES.

Presentatie: Dr. Klangendum

(*) Klangendum organiseert, produceert en host projecten op allerlei gebied; zowel in de vorm van eigenzinnige educatie en participatie projecten, alsook geluids- en radiokunst, en de daaraan gerelateerde live evenementen. Klangendum belichaamt een groot netwerk van musici, geluidskunstenaars, beeldende kunstenaars, filmakers, schrijvers, dichters en nieuwe media artiesten.

location: WORM – Boomgaardsstraat 71
doors: 19:30 / curfew: 22:30 / entree: €7
https://www.facebook.com/events/839965186051160/
http://www.worm.org/home/view/event/35192

BLAASTAAL (be) – radiofonische live geluidscollage
Al tien jaar lang doopt Blaastaal (aka Bert Lezy) zijn antennes in de auditieve ruis van onze cultuur. Iedereen die uit zijn of haar nek lult op radio, tv of alle mogelijke geluidsdragers moet er aan geloven. Door middel van collage en improvisatie wordt de taal opgeblazen en binnenstebuiten gedraaid. Dit resulteert in wekelijkse uizendingen op Radio Centraal in Antwerpen, podcasts en kleine uitgaves op CD-r en cassette (o.a. Kerm en Taped Sounds. Een vinyl uitgave bij het gelauwerde Ultra Eczema is ook in de maak. Samen met kompaan Tomas Beaujean (electronica) komt Blaastaal bij Ether Snuiven knippen en plakken met Nederlandse stukjes ether.
https://soundcloud.com/blaastaal
http://blaastaal.bandcamp.com/

MUOZIK (pl) – performance / installatie 'Sewage'
'Sewage' staat voor een gebied van overtollige informatie; het riool waar uiteindelijk alle impulsen van de locatie van de performance in terechtkomen. De luisteraars hebben de mogelijkheid om informatie te bewerken met behulp van video projectoren die via computers die op het internet aangesloten zijn. Het resultaat is een soort 'polylog' - een verklaring van elk aanwezige individu. In eigen woorden: “SEWAGE is a territory of excess information, a place in which all impulses from the event's space end up, from all the participants. The listeners have the possibility to edit information using video projectors with computers that are connected to the internet. The result is a polylog - a statement from each person. polilog is space for brain beam...”

MARTIJN COMES & ANNETTE KOUWENHOVEN – radiofonisch hoorspel met teksten van dichter MARTIN REINTS (nl)
Unieke samenwerking tussen Martijn Comes, Martin Reints en Annette Kouwenhoven. De gedichten van Martin Reints worden gecombineerd met een in de WORM / Klangendum ontwikkelde live soundtrack van (electronica) componist Martijn Comes. Als klankbron zal Martijn gebruik maken van o.a. eigen geluidsontwerp, de mogelijkheden van de WORM studio en diverse veldopnamen. Helaas kon Martin zelf niet aanwezig zijn op juist deze avond, en zal actrice Annette Kouwenhoven met haar stem de honneurs waarnemen. Dit radiofonische hoorspel wordt later dit jaar door Dr. Klangendum via de Concertzender uitgezonden.

__________________

• Martin Reints (1950)
Publiceert bij De Bezige Bij. Bracht o.a. vijf dichtbundels uit: 'Waar ze komt daar is ze' (1981), 'Lichaam en ziel' (1992) (bekroond met de Herman Gorterprijs), 'Tussen de gebeurtenissen' (2000), 'Ballade van de winstwaarschuwing' (2005) en 'Lopende zaken' (2010). Hij werd in 2001 en 2006 genomineerd voor de VSB Po√ęzieprijs, en heeft een column op de site van De Groene Amsterdammer.

• Annette Kouwenhoven (1956)
Actrice die sinds 1983 deel uitmaakt van het contestante 'Maatschappij Discordia'; een klein toneelgezelschap dat probeert de grens tussen schijn en werkelijkheid op te rekken.

• Martijn Comes (1979)
Componist gespecialiseerd in nieuwe media, sound design en elektro-akoestische compositie. Curaterend producent en gastheer van twee nationale radioshows; 'Kraak Helder' en 'Inventions voor Radio' (Concertzender). Studeerde aan de Academie voor Digital Communications en compositie voor Film aan het Conservatorium van Amsterdam (2010) en schreef diverse werken op basis van onderzoek in de populaire muziek, hedendaagse muziek en klassieke muziek. Recente solo albums: 'Infinite Spaces and Beyond' (2014) en 'Wolf' (2015).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten